210-2846555
info@stamouli.gr

Έλεγχος κυριότερων Αναπνευστικών Αλλεργιογόνων

Με χαρά σας ενημερώνουμε οτι το ιατρείο μας σε συνεργασία με τον Πανελλαδικό δίκτυο Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn τρέχει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και παράλληλα τη διενέργεια εξετάσεων που αφορούν 13 από τα πιο συχνά εισπνεόμενα αλλεργιογόνα εξωτερικού και εσωτερικού χώρου στην προνομιακή τιμή των 120 ευρώ. Η προσφορά αυτή απευθύνεται σε παιδιά, ενήλικες αλλά και σε βρέφη. Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς ραντεβού και δεν απαιτεί νηστεία.

Τι είναι και πως εκδηλώνεται η αλλεργία;

Οι αλλεργικές παθήσεις αποτελούν μια πραγματική μη λοιμώδη επιδημία του τελευταίου αιώνα. Η επίπτωση τους αυξάνεται συνεχώς, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας. Αφορούν χρόνιες καταστάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων, σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Δεν αποτελεί η ίδια νόσο, αλλά εκδήλωση ανοσολογικού μηχανισμού που οδηγεί σε νοσηρότητα. Εμφανίζεται τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής και πολύ σπάνια κατά τη γέννηση, αν και υπάρχει ένα πολύ ισχυρό γενετικό υπόβαθρο. Σε μερικές περιπτώσεις η αλλεργία δεν παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής. 

Εκδηλώνεται ώς ρινίτιδα (επαναλαμβανόμενο φτέρνισμα, φαγούρα, καταρροή, μπούκωμα της μύτης), Άσθμα (βήχας, δύσπνοια) Επιπεφυκίτιδα (φαγούρα, κοκκινίλα, δάκρυσμα) Δερματική αντίδραση (κνησμός, καντήλες, ερύθημα, αγγειοοίδημα), Τροφική αλλεργία με συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, πόνος στην κοιλιά, διάρροια) ή Αναφυλακτική αντίδραση, που χαρακτηρίζεται ως μια σοβαρή ταχέως εξελισσόμενη αλλεργική αντίδραση. 

Γενικά στις αναπτυγμένες χώρες 1 στους 3 ανθρώπους υποφέρουν από κάποια μορφή αλλεργίας, με συχνότητα στα παιδιά 1:4. Πιο συγκεκριμένα υποκείμενη αλλεργία μπορεί να έχουν:

• 1 στα 3 βρέφη και μικρά παιδιά με έκζεμα.
• 1 στα 3 παιδιά προσχολικής ηλικίας με επαναλαμβανόμενο συριγμό / βήχα.
• 2 στα 3 παιδιά σχολικής ηλικίας με επαναλαμβανόμενο συριγμό / βήχα.
• 7 στα 10 παιδιά με ρινίτιδα.
• 1 στους 5 ενήλικες με έκζεμα.
• 6 στους 10 ενήλικες με εποχική ρινίτιδα.
• 1 στους 2 ενήλικες με χρόνια ρινίτιδα ή ρινική συμφόρηση.

Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη προσφέρει τη δυνατότητα για εξατομικευμένο εργαστηριακό έλεγχο στον τομέα των αλλεργικών παθήσεων. Η διερεύνηση μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνει προσεκτική αξιολόγηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς κατά την εκδήλωση από τον θεράποντα ιατρό και εξέταση, λήψη οικογενειακού και ατομικού ιστορικού και μια σειρά από δοκιμασίες εργαστηριακές και μη (π.χ δερματικά τεστ, σπιρομέτρηση).

Ο εργαστηριακός έλεγχος επικεντρώνεται στην ανίχνευση των επιπέδων των IgE αντισωμάτων που είναι ειδικά για το κάθε αλλεργιογόνο. Ιστορικά, η πρώτη εργαστηριακή δοκιμασία για τις μετρήσεις των ειδικών IgE αντισωμάτων, αποτέλεσε η εξέταση R.A.S.T. Για περισσότερα από 50 χρόνια η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιήθηκε ως το επικουρικό εργαλείο διάγνωσης που συνόδευε τα αποτελέσματα των Δερματικών Δοκιμασιών του Αλλεργιολόγου. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Μοριακής Διάγνωσης, προσέθεσαν νέες παραμέτρους και καλύτερες μεθόδους ανίχνευσης και ανάλυσης των συγκεντρώσεων των αλλεργιόνων σε εκχυλίσματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, προοδευτικά την αντικατάσταση των παλαιοτέρων μεθόδων όπως της R.A.S.T., από τις νεότερες μεθόδους, όπως είναι η μέθοδος ανοσοφθορισμού με ImmunoCAP και η ImmunoCAP Allergen Components.

Η μέθοδος ImmunoCAP αποτελεί ενζυμική ανοσοδοκιμασία φθορισμού (fluorescence enzyme immunoassay, FEIA), θεωρείται μέθοδος αναφοράς (goldstandard) και εφαρμόζεται ευρέως στις επιστημονικές μελέτες. Επιπρόσθετα, δεν επηρεάζεται από σημαντικούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, η κατάσταση της επιδερμίδας, η φαρμακευτική αγωγή και η εγκυμοσύνη. Συμβάλλει στη διάκριση περιπτώσεων ειδικής ευαισθητοποίησης και αλλεργικών συνδρόμων και στην προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες διασταυρούμενες αντιδραστικότητες μεταξύ των αλλεργιογόνων. Η τεχνολογία του ImmunoCAP παρέχει μεγαλύτερη ικανότητα δέσμευσης αντιγόνου από τα συμβατικά συστήματα, λόγω μιας διευρυμένης επιφάνειας δέσμευσης, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό δέσμευσης του ειδικού IgG αντισώματος, διασφαλίζοντας έτσι υψηλό επίπεδο ευαισθησίας για τη ειδική IgE για το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

Ποιά είναι τα κυριότερα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα;

  1.  Οι γύρεις χόρτων, φυτών και δέντρων. Συνήθως τα φυτά αυτά είναι ταπεινά, με μικρή γύρη και εύκολα αερομεταφερόμενη. Για τη χώρα μας σημαντικά τέτοια αλλεργιογονικά φυτά είναι το περδικάκι, κάποια αγρωστώδη που είναι ταπεινά ξαδερφάκια των σιτηρών, κάποια σύνθετα και αυτά ξαδέρφια του γνωστού μας ραδικιού και η γύρη της ελιάς. Οι γύρεις των υπολοίπων δένδρων προκαλούν λιγότερες αλλεργίες αφενός μεν γιατί έχουν μεγάλο μέγεθος και περνούν πολύ πιο δύσκολα το βλεννογόνο και αφετέρου η περίοδος ανθοφορίας τους είναι πολύ μικρή, το πολύ ένας μήνας.
  2. Τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού. Iσχυρότατα και συχνά αλλεργιογόνα. Είναι μικρά ζωύφια μη ορατά με γυμνό μάτι τα οποία φωλιάζουν στα μάλλινα ρούχα, σε μάλλινα χαλιά και μοκέτες, καθώς και σε βιβλία. Αποτελούν την πλέον συνηθισμένη πηγή αλλεργιογόνων εσωτερικού χώρου, η οποία προκαλεί αλλεργίες που σχετίζονται ιδιαίτερα με το άσθμα.
  3. Τα επιθήλια κάποιων ζώων και κυρίως των κατοικίδιων, όπως η γάτα και ο σκύλος, χωρίς να αποκλείονται κάποια άλλα με τα οποία έρχονται σε επαφή άνθρωποι με αλλεργικό υπόβαθρο λόγω επαγγέλματος, όπως οι πρωτεΐνες των ούρων πειραματόζωων ή και οικόσιτων ζώων (π.χ. κουνέλια). Τα κατοικίδια είναι ανάμεσα στις συνηθέστερες αιτίες αλλεργίας: σποραδικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ευθύνονται για τις αλλεργίες του 10–15% του πληθυσμού στις εύπορες χώρες. Η ευαισθητοποίηση πιστεύεται ότι εξαρτάται από τη διασπορά αερομεταφερόμενων σωματιδίων από το δέρμα, την σίελο ή τα ούρα.
  4. Κάποιοι μύκητες έχουν την ικανότητα να προκαλούν αλλεργία, όπως οι μύκητες Cladosporium, Alternaria, Aspergilus

O έλεγχος μας καλύπτει τα κυριότερα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα που πυροδοτούν αντίδραση, τα οποία αποτελούν στοιχεία παραγόντων του περιβάλλοντος, εξωτερικού ή οικιακού και είναι τα εξής:

1 D1 – Dermatophagus pteron
2 D2 – Dermatophagus farinae
3 G2 – Αγριάδα
4 G6 – Φλέως ο Λειμώνιος
5 Τ9 – Ελιά
6 W19 – Περδικάκι officinalis
7 E1 – Πιτυρίδα γάτας
8 Τ23 – Ιταλικό Κυπαρίσσι
9 M6 – Alternaria alternata
10 Μ2 – Cladosporium herbarum
11 G12 – Καλλιεργήσιμη Σίκαλη
12 W6 – Κοινή Αρτεμισία
13 E5 – Πιτυρίδα σκύλου

Για οποιαδήποτε περεταίρω πληροφορία ή  διευκρίνιση μπορείτε να μας καλέσετε στο 2102846555.

elGreek