210-2846555
info@stamouli.gr

Άρθρα

  • Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως, και η επιδημία της έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι πάνω από το 30% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο υποφέρουν από παχυσαρκία. Είναι γεγονός ότι η αύξηση της παχυσαρκίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την άσκηση. Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική σχέση μεταξύ των ορμόνων και της παχυσαρκίας που αξίζει να διερευνηθεί.Οι ορμόνες είναι χημικές ενώσεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της ανάπτυξης και της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

  • Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια κληρονομική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Η LDL χοληστερόλη, που συνήθως αναφέρεται ως «κακή χοληστερόλη», παίζει κεντρικό ρόλο στη μεταφορά χοληστερόλης από το ήπαρ σε διάφορους ιστούς. Ωστόσο, σε άτομα με οικογενή υπέρχοληστερολαιμία, ελαττωματικοί ή απόντες υποδοχείς LDL βλάπτουν την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας στη συσσώρευσή της.

  • Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά σημεία του σώματος, όπως η ανάπτυξη και η επιμετάλλωση των οστών.

  • Η χοληστερίνη, ή ορθότερα  χοληστερόλη, συντίθεται στο ήπαρ από τα λίπη που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

  • Είναι η προδιάθεση του οργανισμού για αυξημένη πηκτικότητα του αίματος και δημιουργία θρόμβων και απόφραξης αγγείων .Οι επιπτώσεις της έχουν τεράστια σημασία όσον αφορά στην πρόληψη βαριών καταστάσεων που μπορεί να επιφέρουν το θάνατο ή βαρεία αναπηρία όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονική εμβολή και θρομβοφλεβίτιδα. Επίσης πολύ συχνά συσχετίζεται με συχνές αποβολές εγκύων και θα πρέπει να ελέγχεται σε τυχόν λήψη ορμονοθεραπείας ή αντισυλληπτικών . 

  • Η Κοιλιοκάκη, λέξη άγνωστη σε πολλούς αναφέρεται σε μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση, η οποία προκαλείται από αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, λόγω της γλοιανδίνης μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη

elGreek