210-2846555
info@stamouli.gr

Άρθρα

  • Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) είναι ένα πάρα πολύ κοινό βακτήριο, το οποίο προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα και συγκεκριμένα το στομάχι. Υπολογίζεται ότι οι μισοί Έλληνες φέρουν αυτό το μικρόβιο, με ένα μεγάλο ποσοστό όμως να είναι ασυμπτωματικοί και συνεπώς, να μην γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Σε μερικούς ανθρώπους η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ή να επιβαρύνει έλκος του στομάχου, καρκίνο του στομάχου, λέμφωμα του στομάχου αλλά και άλλες νόσους εκτός του γαστρεντερικού. Η συμπτωματολογία μπορεί να περιλαμβάνει πόνο και φούσκωμα στο στομάχι, ναυτία, εμετούς και αίσθημα κόπωσης.

  • Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μια χημική ένωση που προκύπτει από τη μη ενζυματική γλυκοζυλίωση της αιμοσφαιρίνης με τη γλυκόζη. Η τιμή της επηρεάζεται από τις τιμές του σακχάρου όλου του εικοσιτετραώρου για τους τελευταίους 2-3 μήνες. Σε καταστάσεις υπεργλυκαιμίας, το ποσοστό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης αυξάνεται αντίστοιχα με τις τιμές του σακχάρου και για αυτό το λόγο η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης είναι χρήσιμη τόσο για τη διάγνωση, όσο και για την παρακολούθηση ασθενών με διαβήτη.

  • Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως, και η επιδημία της έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι πάνω από το 30% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο υποφέρουν από παχυσαρκία. Είναι γεγονός ότι η αύξηση της παχυσαρκίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την άσκηση. Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική σχέση μεταξύ των ορμόνων και της παχυσαρκίας που αξίζει να διερευνηθεί.Οι ορμόνες είναι χημικές ενώσεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της ανάπτυξης και της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

  • Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια κληρονομική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Η LDL χοληστερόλη, που συνήθως αναφέρεται ως «κακή χοληστερόλη», παίζει κεντρικό ρόλο στη μεταφορά χοληστερόλης από το ήπαρ σε διάφορους ιστούς. Ωστόσο, σε άτομα με οικογενή υπέρχοληστερολαιμία, ελαττωματικοί ή απόντες υποδοχείς LDL βλάπτουν την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας στη συσσώρευσή της.

  • Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά σημεία του σώματος, όπως η ανάπτυξη και η επιμετάλλωση των οστών.

  • Η χοληστερίνη, ή ορθότερα  χοληστερόλη, συντίθεται στο ήπαρ από τα λίπη που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

  • Είναι η προδιάθεση του οργανισμού για αυξημένη πηκτικότητα του αίματος και δημιουργία θρόμβων και απόφραξης αγγείων .Οι επιπτώσεις της έχουν τεράστια σημασία όσον αφορά στην πρόληψη βαριών καταστάσεων που μπορεί να επιφέρουν το θάνατο ή βαρεία αναπηρία όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονική εμβολή και θρομβοφλεβίτιδα. Επίσης πολύ συχνά συσχετίζεται με συχνές αποβολές εγκύων και θα πρέπει να ελέγχεται σε τυχόν λήψη ορμονοθεραπείας ή αντισυλληπτικών . 

  • Η Κοιλιοκάκη, λέξη άγνωστη σε πολλούς αναφέρεται σε μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση, η οποία προκαλείται από αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, λόγω της γλοιανδίνης μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη

elGreek